FreeVoddler

A forum for discussing VODDLER (www.voddler.com) since the forum on voddler.com is inferior.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Brandväggs- och routertråd

Go down 
AuthorMessage
Arne Linder
Moderator
avatar

Posts : 122
Points : 149
Reputation : 2
Join date : 2009-10-23
Location : Uppsala

PostSubject: Brandväggs- och routertråd   Wed Dec 02, 2009 8:33 pm

Jag tyckte att det var en bra diskussion om kontaktproblem pga brandväggar/routers i tråden "Ny klient 20 nov - nygamla problem", så jag ska försöka föra över den till den här tråden. Litet mer nyhetsvärde i rubriken, typ.

Den gamla tråden finns kvar för dem som vill läsa allt. Jag har försökt sammanfatta sånt jag tyckte var nyttigt:

Detta har hämtats från tråden ”Ny klient 20 nov – nygamla problem”
Upphovspersoner: Duckland , Jerry, kablage, Mange36, SvenssonSvensson459
.

Standard-checklista
0. Vänta litet och pröva igen. Ibland är det inte en verklig brandvägg utan ett övergående uppstartsproblem.

1. Avinstallera NOD32 V4 och (test)kör Voddler utan antivirusprogram.
2. Testa att avinstallera brandväggen – vissa sorter tycks störa mer än andra, se FAQ
3. Uppdatera drivrutinerna till grafikkortet, avinstallerat dom gamla. (Ev behövs extra städning bland gamla drivrutiner).
4. Avinstallera Voddler, starta om datorn och uppdatera på nytt (ev efter att ha tagit bort Voddlers mappar under C).
5. Lagt till Voddler, Voddlerplayer och VNetManager som tillåtna i ordinarie brandvägg.
6. Kolla så att jag har ett tillräckligt snabbt Internet med Bredbandskollen-Voddler kräver 3,5 Mbit/sek i sin test men anger 2,5 i systemkraven, testa med bredbandskollen.se helst flera tillfällen vid olika tider.
7. Kollat så att jag har tillräckligt med utrymme på hårddisken, ungefär 20GB efter att Voddler installerats.
8. Kör ett OS som stöds under betatesten-Windows Vista 32-bit, SP2.
9. I några fall, ladda ned en tidigare klient som har fungerat.

Undantag i din brandvägg
Det måste finnas undantag för Voddler, Voddlerplayer och VNetManager i din brandvägg. Kan även heta tillåtna (allowed). Om valfönstret till din brandvägg ger dig möjlighet ska du titta på hur tillåtna programmen är. Det kan finnas olika grader av undantag när det gäller in- och utgående trafik.

Undantag i (inaktiverad) Windows brandvägg
Några anger att de för säkerhets skull ställer in undantag för Voddler i Windows brandvägg även när den är inaktiverad. Låter som mumbo-jumbo, men ingen har sagt emot dem.

Köra som administratör
Installera Voddler (installationsfilen) genom att högerklicka på den och välja "kör som administratör" och sedan när du skall köra Voddler göra samma sak så du även kör den som adminstratör. Detta har hjälpt några användare som haft svårt att starta Voddler. Voddler rekommenderar numera generellt att de som har Vista kör som administratör.

(Trådlösa) routers
Trådlösa routers fungerar. Routern kan innehålla en brandvägg. Har routern UPnP och det är aktiverat så skall användaren inte behöva öppnas upp portar. Då ska ju Voddler kunna öppna upp de portar den behöver automatiskt.

Default-inställningarna kan vara luriga. Exemplet var routers från Cisco som levereras konfigurerade för företag, men även levererats till ComHem-kunder med den konfigurationen. (Manual finns på http://www.comhem.se/blob/view/-/14442/data/4530/-/manual_cisco.pdf.pdf ). Normalt sett har en hemmarouter alltid brandväggen inställd på att blockera all inkommande trafik och tillåta all utgående trafik. Detta är en router från Cisco, som vanligtvis levererar nätverksutrustning till företag. Och företag däremot, brukar blockera (filtrera) viss utgående trafik. Varför utgående filtrering är aktiverad i en hemmarouter är lite konstigt. Och är detta default inställningarna lär det generera en hel del supportsamtal till internetleverantören som skickat ut den. Manualen är inte direkt tydlig heller: (sid. 66, längst ner i inforutan);
"Firewall Protection Enables/disables the firewall. (Här har någon glömt att skriva "... for outgoing traffic"). When the firewall is enabled, the firewall will allow (samma här, det ska stå "outgoing traffic for..." ) most commonly used applications to automatically open IP ports and pass data (svenska: komma ut på internet) without any special setup or manual port configuration."

En lösning om routern (Cisco i exemplet) är inställd på att blockera utgående:
En till ruta ska vara ikryssad under "Setup Firewall Options" och det är "Port Scan Detection" (dvs. din router kommer inte att svara på ping).

Ett test för dig att verifiera att det blivit rätt: Nu testar du att köra en portscan via denna webbplats: https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2
Detta är inget som kan skada din router eller dator. Testet kommer att visa att din brandvägg fortfarande blockerar trafik utifrån.

1. Klicka "Proceed" knappen som ligger ungefär i mitten av sidan.
2. Klicka "fortsätt" vid dialogrutan
3. Klicka "all service ports"
4. Vänta en stund, du kommer att få ett testresultat.

Resultat alla gröna visar att brandväggen fortfarande är aktiverad men att det endast är inkommande trafik som blockeras. Du är tryggt skyddad bakom en brandvägg som blockerar inkommande portar.
Och med UPnP aktiverat kan Voddler dynamiskt öppna och stänga portar när du kollar film.

Några medlemmar anser att extra brandvägg i router är överskattat.

Hur ställer jag in brandväggen för att hindra Voddler från att uppdatera sig automatiskt? (om jag vill gå tillbaka till en gammal klient
Sista ordet verkar inte vara sagt. Klipp ur debatten:
” hindra den från att uppdatera genom att välja "Blockera" på brandväggen vid rätt tillfälle och sedan starta om datorn”
Hålla koll på meddelanden som som poppade upp från brandväggen under installation av gammal klient. Voddler vill ladda ned uppdateringen direkt efter att installationen av den gamla klienten är installerad, så håll koll på vilka meddelande som poppar upp då och vad dom vill göra. Men exakt vad du skall blockera har jag redan glömt bort tyvärr. Ett tips är att inte kryssa i "kom ihåg mitt beslut" på dom meddelanden du får från brandväggen, då får du frågan igen så att säga om du väljer att blockera allt som du inte är säker på och dessutom ser du vad som händer då.
Vad jag vet kan du inte sätta en regel som stoppar uppdateringarna i brandväggen.
Vad du däremot kan göra är att inte trycka "Ja" på frågan om du verkligen vill uppdatera
Voddler. Den frågan får du när du startat Voddler och det finns en ny uppdatering.

Nu kommer jag inte exakt ihåg vad som står på meddelandet från brandväggen men det är väl på formen update..bla, bla, bla vill komma åt Internet. Då är det bara att trycka på "Block" och "Remember my decision", har jag gjort på flera andra program och det fungerar alldeles utmärkt.
Jo, det stämmer att du kan blockera ett visst program i brandväggen när den frågan om det.
T.ex. Voddler Update Agent vill kontakta internet. Godkänn / Blockera.
Men då brukar det inte handla om Windows egna brandvägg ,utan istället om extra installerade
brandväggar som oftast ingår i ditt Anti-virusprogram t.ex. Norton/F-secure ect.

Dock kan man få upp ovan fråga för Windows egna brandvägg med, men det är yttest sällan det händer och jag tror vissa systemfiler måste triggas för det. Har nog bara sett det för t.ex. Outlook ect. Så har man ingen extra brandvägg, sk. surf-skydd, f-secure brandvägg, norton brandvägg ect. Så blir det svårare att blockera rätt program. För går du in och blockerar voddler.exe eller voddlerplayer.exe kan man inte se filmerna heller.


Last edited by Arne Linder on Sun Jan 10, 2010 7:49 pm; edited 3 times in total
Back to top Go down
View user profile
kablagePosts : 9
Points : 10
Reputation : 1
Join date : 2009-10-28

PostSubject: Re: Brandväggs- och routertråd   Mon Dec 21, 2009 9:06 pm

Kör man av olika anledningar inte UPnP i routern men ändå vill att andra voddler-klienter ska kunna ansluta (för att fildelningen ska fungera optimalt) är det 10 st externa portar som ska öppnas för inkommande trafik: TCP/UDP 42042-42051

Jag hittade denna information i en loggfil till Voddler, men en Google sökning ger också en del träffar på svar från Voddler supporten:

www.google.se/search?hl=sv&q=voddler+port+42042

Detta är ingen absolut nödvändighet att ställa in om man inte vill, klienten fungerar ändå. Men fildelningstekniken är på sätt och vis beroende av öppna portar, dels för att Voddler inte ska behöva bistå med så mycket bandbredd från sina servrar samt att det är vi som användare som står för en stor del av infrastrukturen i distributionen av filmerna. Nu vet jag inte hur många det är som saknar UPnP eller inte vill köra det på grund av protokollets natur (automatisk öppning/stängning av portar i brandväggar) men det kan ändå vara bra att sprida informationen...
Back to top Go down
View user profile
Arne Linder
Moderator
avatar

Posts : 122
Points : 149
Reputation : 2
Join date : 2009-10-23
Location : Uppsala

PostSubject: Re: Brandväggs- och routertråd   Sun Jan 10, 2010 7:59 pm

Jag får fortfarande enstaka brandväggsfel-meddelanden och idag testade jag att låta bli småtrixen jag brukar testa (gå in i routern och göra någon meningslös ändring, starta om VNet och liknande). Jag bara väntade, läste litet på FreeVoddler Forum och hokus pokus försvann brandväggsfelet. Dvs det handlade knappast om problem med själva brandväggen utan att Firewall Error är default-diagnosen när Voddler inte trivs med dataflödet.

Med tanke på detta har jag lagt in en punkt 0 i checklistan: vänta en stund och testa igen.

Frågan om inte några av våra otroliga lösningar i själva verket berott på tidsfaktorn och inte det vi gjort.
Back to top Go down
View user profile
sweanissePosts : 1
Points : 1
Reputation : 0
Join date : 2010-01-15

PostSubject: Re: Brandväggs- och routertråd   Fri Jan 15, 2010 3:27 am

kablage wrote:
Kör man av olika anledningar inte UPnP i routern men ändå vill att andra voddler-klienter ska kunna ansluta (för att fildelningen ska fungera optimalt) är det 10 st externa portar som ska öppnas för inkommande trafik: TCP/UDP 42042-42051

Jag hittade denna information i en loggfil till Voddler, men en Google sökning ger också en del träffar på svar från Voddler supporten:

www.google.se/search?hl=sv&q=voddler+port+42042

Detta är ingen absolut nödvändighet att ställa in om man inte vill, klienten fungerar ändå. Men fildelningstekniken är på sätt och vis beroende av öppna portar, dels för att Voddler inte ska behöva bistå med så mycket bandbredd från sina servrar samt att det är vi som användare som står för en stor del av infrastrukturen i distributionen av filmerna. Nu vet jag inte hur många det är som saknar UPnP eller inte vill köra det på grund av protokollets natur (automatisk öppning/stängning av portar i brandväggar) men det kan ändå vara bra att sprida informationen...

inkommande trafik TCP/UDP 80,50726
utgående trafik TCP/UDP 42042-42051
Back to top Go down
View user profile
Arne Linder
Moderator
avatar

Posts : 122
Points : 149
Reputation : 2
Join date : 2009-10-23
Location : Uppsala

PostSubject: Re: Brandväggs- och routertråd   Sat Jan 16, 2010 8:48 pm

Jag fick litet bekräftelse på min misstanke om att det är tiden som hjälper och inte våra konstiga knep:

Saxat från GetSatisfaction Voddler (Voddlers officiella forum):
Marie, Official Rep, replied 5 days ago[=Jan 11] We have discovered a problem resulting in VoddlerNet taking extra time to start. When starting Voddler Service (either by turning on the computer or via VoddlerNet Manager/Voddler Tray App) allow a few minutes to connect to VoddlerNet before starting the Voddler Client.

This problem might affect some of you when running the Voddler Service Test.

Especially if you know you either don ́t have a firewall or have made all the right settings to allow Voddler in your safety program. Allow a few extra minutes before starting the Voddler Client.

A fix to this problem is under construction and will make sure the startup of VoddlerNet is faster and smoother. Waiting a few extra minutes might not be the answer to all of you as more things can contribute to the Voddler Service Test failing.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Brandväggs- och routertråd   

Back to top Go down
 
Brandväggs- och routertråd
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FreeVoddler :: General :: Voddler-
Jump to: